http://www.hitwebcounter.com/
Mijn eerste aquarium

Ik ben met deze hobby begonnen in het najaar van 2006 en mijn eerste aquarium had de afmetingen 100x40x40 cm.

De achterwand hierin hadden we niet zelf gemaakt, omdat de bak niet erg diep was en er dus ook geen dikke achterwand in kon. Voor de achterwand had ik een rode kleur uitgekozen, omdat ik dit gezien had bij anderen, en ik vond dat dit een mooi effect had, zodra dit begroeid is met algen. De achterwand en zijwanden zijn in de bak gekit, en daarna is de bak verschillende keren gespoeld om de stoffen uit de bak te halen. Na enkele dagen is de bak ingericht.


Toen de bak voor het eerst werd ingericht gebeurde dit met hout en pvc buisjes (en op de bodem een piepschuim plaat). Als beplanting stond er vallisneria. De keuze van hout was heel erg simpel; ik had nog geen stenen kunnen vinden en ik vond hout heel mooi staan in het bakje.
Maar al snel bleek dat de vissen stenen nodig hadden, omdat het hout het water zuur maakte en de vissen "hard" water nodig hebben. Dus besloten we er stenen in te doen.
Omdat ik het hout toch wel mooi vond, had ik eerst een combinatie gemaakt van stenen en hout. Maar dit werkte ook niet helemaal zoals ik me had voorgesteld, en je zag dat de vissen er niet echt gelukkig mee waren, omdat er te weinig schuilplaatsen waren.
Dus besloot ik om al het hout eruit te halen, en er stenen in te doen.
Toen de stenen er eenmaal in lagen kwamen de vissen naar voren, en de kleuren werden duidelijker; ze voelden zich op hun gemak in de bak, en begonnen zelfs al enig territoriaal gedrag te vertonen.

Niet genoeg?

Maar aan n bak had ik niet genoeg, dus besloot ik in Januari 2007 om nog een bakje neer te zetten (van 40x30x30), voor de jongen. Dit deed ik, omdat alle vrouwen van de Labidochromis sp."mbamba" op 4 dagen tijd met jongen zaten. Ik heb toen de vrouwen gevangen en in het andere aquarium over gezet, totdat ze de jongen loslieten en toen weer terug geplaatst bij de rest van de vissen (door ze over te wennen).

Deze jongen groeiden zonder enig gevaar op, omdat er geen grotere vissen in de buurt waren om ze op te kunnen eten, en zwommen dus vrij rond. Ze leefden in het begin van heel fijn voer (spirulina, cyclops). Na enkele weken gingen ze steeds meer over op ander voer (kleine spirulina pallets, cyclops, artemia, garnalen-doperwtenmix). Na een paar dagen zag je de jongen groeien, en toen ze ongeveer 4 centimeter waren begon je het geslacht al te herkennen, de mannen gingen kleuren.

In deze bak lagen een aantal pvc-buisjes, zodat de visjes konden schuilen. En als beplanting zat er Anubias "nana" in.

De bevolking uit deze bak bestond dus alleen uit 26 Labidochromis sp."mbamba".
Later heeft er ook nog enkele maanden een jong koppel Aulonocara jacobfreibergi "Eureka" in gezeten.

Nieuw Aquarium

Ik begon mijn hobby dus met een aquarium van 100x40x40, maar aangezien deze te klein werd (of de vissen juist te groot) heb ik sinds juli 2008 een nieuw aquarium staan, met de afmetingen 150x60x50. In tegenstelling tot mijn vorige bak is hierin de achterwand zelf gemaakt, op de zelfde wijze als de achterwand in mijn vaders aquarium is gemaakt.

De platte stenen zijn vervangen door grotere blokken steen, waardoor meer schuilplaatsten zijn ontstaan.

Als beplanting gebruik ik in deze bak hoornblad, wat het vrij goed doet.

Aangezien mijn aquarium op zolder staat schommelt de temperatuur van 24 graden in de wintermaanden tot 30 graden in de zomermaanden.

Ik richt mijn aquarium op Mbuna's en vissen uit de overgangszone's van rotsen naar zandbodem. Dit blijkt ook uit de bevolking in mijn bak:

4 Astatotilapia calliptera "Thumbi East", 1 man met 3 vrouwen.
4 Cynotilapia sp."mbamba" Luwino, 1 man met 3 vrouwen.
4 Iodotropheus sprengerae, 1 man met 3 vrouwen.
4 Labeotropheus fuelleborni "marmelade" , 1 man met 3 vrouwen
4 Melanochromis johannii "eastern", 1 man met 3 vrouwen.
3 Metriaclima sp."zebra chilumba" Maisoni, 1 man met 2 vrouwen.
4 Pseudotropheus demasoni, 1 man met 3 vrouwen.

Enkele overzichts foto's




Met deze link ga je terug naar mijn nieuwe bak. (Nieuw aquarium, vanaf 2016-heden)


Top
Onzemalawicichliden.eu 2007-2024. All rights reserved.

Contact: onzemalawicichliden@gmail.com